OLDAL    |   nyitólap    fórum    impresszum
TÁJÉKOZTATÁS    |   közérdekű információk    nyugdíjasok rovata    magánnyugdíjpénztár    civileknek    érdekképviseletek
SEGÉDANYAGOK    |   számítási segédlet    jogszabályok    jogesetek    nyomtatványok    tanulmányok
FÓRUM MENÜ    |   tartalomjegyzék    keresés  •  regisztráció    profil    privát üzeneteid olvasásához be kell jelentkezned    belépés  •  szabályzat 

Szolgálati nyugdíj rögzítése
Ugrás a köv. oldalra: 1, 2  Következő

Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    tartalomjegyzék -> Nyugdíjszámítás
Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése  
Szerző Üzenet
Kovács András

HozzászólásElküldve: Szer. Dec. 05, 2012 6:28 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!

Köszönöm megnyugtató, gyors válaszát.

Tisztelettel:
Kovács András
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése
hasznos hirdetés

Hispan's photoblog: A világ fényképezőn keresztül. Like.

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Kedd. Dec. 04, 2012 8:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Kovács Úr!
Sajnos ez gyakran megesik, hogy a 2007-es, vagy a kerek 25 év után rögzített nyugdíj összege magasabb az emelésekkel a most rögzített nyugdíj összegéhez képest. Ennek természetesen több oka van. A nyugdíjszámítás is változott, de a magasabb összeg akkor keletkezett korábban, ha belesett a jubileumi jutalom. (Feltételezve, hogy a bruttó illetménye lényegesen nem változott menet közben!) De nyugodjon meg, ezzel önmagában semmi probléma, a korábbi határozata is élő és természetesen majdan a kedvezőbbet választhatja. Tehát ha nincs gond a jelenlegi rögzítés számításával, akkor nem érdemes fellebbezni. Alaposan nézze át a határozatot és a számítási mellékletet. Helyes-e a szolgálati idő, illetve a figyelembe vett bruttó havi illetménye, esetleges jutalma.
Üdvözlettel.
Vissza az elejére
Felhasználó profiljának megtekintése Privát üzenet küldése Email küldése
hasznos hirdetés

Kovács András

HozzászólásElküldve: Kedd. Dec. 04, 2012 4:34 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr !
A napokban megkaptam az újabb határozatot a szolgálati nyugdíj megállapításaimról, mint aktív állományú hivatásos.
2008-ban (27 év elismert szolgálati idővel ) már kaptam egy megállapítást egy összegről mely az azóta a nyugdíj emelésekkel növekedett.
Az emelésekkel növelt 2008-as határozatom jelentősen több a most kézhez kapott határozatomban foglalt összegnél.
Az igaz, hogy változtak a nyugdíj számítás szabályai, de szerintem nekem (2012-ben 31 év elismert szolgálati idővel) a kedvezőbbet kellet volna felajánlani illetve határozatban megkapni.
-Tán csak akkor választhatok a részemre kedvezőbbről , ha nyug.áll.-ba vonulok ?
-Létezik, hogy két érvényes határozatom van (melyik az "erősebb" ?) ?
-Ilyen indokkal lehet-e, és érdemes-e fellebbezni a határozat ellen?
Kérem mielőbbi válaszát a fellebbezési határidő miatt.
Tisztelettel: Kovács András
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Herczeg Csaba

HozzászólásElküldve: Pént. Jún. 29, 2012 11:26 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Dr. Horváth Sándor írta:
Tisztelt Herczeg Úr!
A tartalékos szolgálat nem minősül a Tbj. szerinti biztosítással járó jogviszonynak, így minden további nélkül aláírhatja a munkáltatója által javasolt dátummal.
Üdvözlettel.

Tisztelt Horváth Úr!

Köszönöm megnyugtató válaszát.

Tisztelettel:
Herczeg Csaba
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Pént. Jún. 29, 2012 3:01 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Herczeg Úr!
A tartalékos szolgálat nem minősül a Tbj. szerinti biztosítással járó jogviszonynak, így minden további nélkül aláírhatja a munkáltatója által javasolt dátummal.
Üdvözlettel.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Herczeg Csaba

HozzászólásElküldve: Csüt. Jún. 28, 2012 9:11 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Vigh Attila írta:
Kedves Csaba!

Még valami eszembe jutott és talán ez a legfontosabb. Neked egyáltalán nem érdeked, hogy július közepén aláírj, ugyanúgy aug.01-től jár csak az adómentesség (és ősz lesz mire megkapod visszamenőlegesen). A júliusi fél hónapodra pedig mindenképp levonják az adót, hiszen így csökken a bürokrácia Smile. Ezt lehet olvasni a neten:
"A szerződés hatálybalépését követő hónap első napjától a szerződés megszűnése hónapjának utolsó napjáig - egyéb, jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén - jogosult a szolgálati járandóságra eső SZJA mérték szerinti fizetési kötelezettség alóli mentesítésre."
Szerintem erre hivatkozva ne kockáztass, javasolj egy későbbi dátumot, arra a pár napra legfeljebb védtelenebb lesz szeretett hazánk.
Katonaszerencsét!
VA

Kedves Attila!

Jó volt ez a "Brainstorming" Smile

Már korábban is gondoltam, hogy valami levonás mindenképpen lesz.

Neked is kívánok terveidhez katonaszerencsét!

Üdv.
Csaba
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Vigh Attila

HozzászólásElküldve: Szer. Jún. 27, 2012 5:32 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Kedves Csaba!

Még valami eszembe jutott és talán ez a legfontosabb. Neked egyáltalán nem érdeked, hogy július közepén aláírj, ugyanúgy aug.01-től jár csak az adómentesség (és ősz lesz mire megkapod visszamenőlegesen). A júliusi fél hónapodra pedig mindenképp levonják az adót, hiszen így csökken a bürokrácia Smile. Ezt lehet olvasni a neten:
"A szerződés hatálybalépését követő hónap első napjától a szerződés megszűnése hónapjának utolsó napjáig - egyéb, jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén - jogosult a szolgálati járandóságra eső SZJA mérték szerinti fizetési kötelezettség alóli mentesítésre."
Szerintem erre hivatkozva ne kockáztass, javasolj egy későbbi dátumot, arra a pár napra legfeljebb védtelenebb lesz szeretett hazánk.
Katonaszerencsét!
VA
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Herczeg Csaba

HozzászólásElküldve: Kedd. Jún. 26, 2012 8:46 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Vigh Attila írta:
Kedves Csaba!

Ha esetleg Horváth úr nem, vagy sokára válaszol, addig fogadd el tőlem, hogy a (szolgálati járandóság melletti) önkéntes tartalékos katonai szolgálat nem minősül olyan biztosítási jogviszonynak, ami a járandóság megállapítását megakadályozná.
Már nem emlékszem a konkrét összegre, de egy kicsiny értékkel honorált munkaviszony sem olyan biztosítási viszony, ami bajt okozna, de ez meg eleve nulla fizetéssel jár, mert csak az adót nem vonják, illetve túlfoglalkoztatásnál járna valami pénz, de arra nem fog sor kerülni.
De ha igazán nyugodt akarsz lenni, akkor július 17-tel írod alá, és hadd számoljanak az okosok.
Üdv.

Kedves Attila!

Köszönöm gyors válaszod.

Korábban olvastam itt a fórumon, hogy aki tényleges munkaszerződéses munkát vállalna - még aktív, de nyugállományba készül -, annak fontos figyelnie ezekre a dátumokra.
Az Önkéntes tartalékos ilyen jellegű jogállásáról nem találtam infót.
A toborzóban a szerződés már csak aláírásra vár, de ez irányú (eleshetek-e a jogfolytonosság miatt a nyugdíjszámítástól) kérdésemre nem volt teljesen meggyőző a válasz. Nem szeretném bántani Őket (én meg túllihegni a kérdést), de nem az Ő bőrükre menne a játék.
A szerződést elolvasva (életszerűen) nulla forintért mennék tartalékosnak (ill. a 16% megmaradna). Ezzel a résszel és vonzataival, szerintem itt mindannyian tisztában is vagyunk.

Én is gondoltam arra, hogy megkérem Őket a dátum módosítására, de már sejtek egy lehetséges választ. Sad
Ha viszont tényleg nincs nyugdíjszámítási akadály, aktív állományból-tartalékosba esetén, akkor nem is rugóznék rajta feleslegesen.

Ezért is kérném Horváth Úr állásfoglalását.

Üdvözlettel,
Csaba
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Vigh Attila

HozzászólásElküldve: Kedd. Jún. 26, 2012 6:18 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Kedves Csaba!

Ha esetleg Horváth úr nem, vagy sokára válaszol, addig fogadd el tőlem, hogy a (szolgálati járandóság melletti) önkéntes tartalékos katonai szolgálat nem minősül olyan biztosítási jogviszonynak, ami a járandóság megállapítását megakadályozná.
Már nem emlékszem a konkrét összegre, de egy kicsiny értékkel honorált munkaviszony sem olyan biztosítási viszony, ami bajt okozna, de ez meg eleve nulla fizetéssel jár, mert csak az adót nem vonják, illetve túlfoglalkoztatásnál járna valami pénz, de arra nem fog sor kerülni.
De ha igazán nyugodt akarsz lenni, akkor július 17-tel írod alá, és hadd számoljanak az okosok.
Üdv.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Herczeg Csaba

HozzászólásElküldve: Kedd. Jún. 26, 2012 3:43 pm    Hozzászólás témája: Nyugállományba vonulás után azonnal Önkéntes tartalékos Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!

Egy olyan esetben kérném jogértelmezését, melyet a fórum olvasása ellenére nem látok egyértelműnek.

Felmentési időt letöltve, 2012.07.15-i hatállyal Szolgálati nyugállományba vonulok. Önkéntes tartalékosnak jelentkeztem és a szerződésben 2012.07.16-i kezdőnapot jelölnének meg. (még nem írtam alá)

Ha jól olvastam a fórum bejegyzéseket, TB jogfolytonosság esetén nem tudnak nyugdíjat megállapítani.
(legalább egy napnak kell eltelnie a nyugállományba vonulás és a munkaszerződés között)

A Toborzó irodában azt a választ kaptam, hogy az Önkéntes tartalékos jogviszony nem tekinthető jogfolytonosnak a hivatásos állomány után, ezért a nyugállományba vonulás napját követő szerződési dátum ellenére, aláírhatom és a nyugdíj (járandóság) megállapítása is megtörténik.

Kérdésem :
Helyes tájékoztatást kaptam, mert ez nem tekinthető munkavállalásnak és nem TB jogfolytonos vagy kérjek későbbi induló dátumot az Önkéntes tartalékos szerződére, hogy ne lehessen gond a nyugdíjszámításnál?

Tisztelettel,
Herczeg Csaba
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Vigh Attila

HozzászólásElküldve: Szer. Feb. 15, 2012 8:57 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!
Köszönöm a válaszát, ha jól értem Ön is úgy véli, hogy az idén lesz még kétféle számítás a részemre; 1. a legeslegutolsó 12 hó alapján és 2. a dec.31.-es rögzítéskori összeg (remélem valorizálva).
Azért aggódom, mert tervem szerint a felmentésem második felében költségvetési szervnél dolgozok (nem "éri meg", de nagyon várnak már), ezért nem kapok majd távolléti díjat, ami szerintem (sajnos) hiányozhat majd az utolsó 1 éves keresetemből. Viszont a dec.31-es számítás elég jó lenne nekem.
Köszönöm, hogy elolvasta, tudom, hogy problémás vagyok Smile
Tisztelettel:
Vigh Attila
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Szer. Feb. 15, 2012 8:04 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Vigh Úr!
Nem hiszem, hogy a HM megtagadta volna Öntől hivatalosan a rögzítés elvégzését. Inkább az fordulhat elő, hogy a jogviszonya végén kívánja a számítást elvégezni, együtt az elmenetelkori számítással. Ezt megteheti, mivel a decemberi rögzítéshez egy év határidőt ad a jogszabály, az Ön esetében ez nyilván lerövidül a felmentési idő végére.
Üdvözlettel.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Vigh Attila

HozzászólásElküldve: Szer. Feb. 15, 2012 6:41 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!

Kíváncsi lennék, Ön mit tenne a helyemben. Felmentési idő alatt állok és több okból is (jogosan) szeretném, ha rögzítenék a dec.31-es helyzet szerinti "nyugdíjamat". Azonban a (HM) személyügy, pénzügy csak a későbbi, a felmentési idő végén amúgy is esedékes számítást akarja elvégezni, a dec.31-est nem (gondolom lustaságból).
Az új tv.-ünk 19.§-a szerintem egyértelműen "rögzíti", hogy a szolgálati nyugdíj összegét 2011. december 31-ével, a Hszt., illetve a Hjt. 2011. december 31-én hatályos
szolgálatinyugdíj-megállapítási szabályai szerint, 2012. december 31-éig – annak folyósítása nélkül – meg kell
állapítani, illetve újból meg kell állapítani (nyugdíjrögzítés) annak, aki
a) 2011. december 31-én a Hszt., illetve a Hjt. szerinti hivatásos állomány tagja,
b) a 3. § (3) bekezdésének hatálya alá nem tartozik, és
c) a szolgálati nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehetõ szolgálati ideje 2011. december 31-én eléri a
25 évet.
Az a kérdésem, hogy hogyan lehetne "kikényszeríteni" a rögzítést, (az nekem talán előnyösebb lenne)?
Köszönettel:
Vigh Attila
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Juhász Gyula

HozzászólásElküldve: Vas. Máj. 15, 2011 8:55 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!
Köszönöm válaszát, hasznos tanácsot adott.
A további munkájához kívánok sok sikert és jó egészséget.
Köszöbettel: Juhász Gyula
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Pént. Máj. 13, 2011 1:17 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Juhász Úr!
A volt munkáltatójánál kell kezdeményezni, aki a módosított igazolásokat megküldi a nyugdíjmegállapító szervnek. Önnek mást nem kell tenni.
Üdvözlettel.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Juhász Gyula

HozzászólásElküldve: Pént. Máj. 13, 2011 11:12 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!
Köszönöm válaszát. Természetesen rendelkezem a szolgálati idő beszámításrtól a munkáltató által kiadott igazolással, aminek dátuma pár nappal korábbi mint a nyugdíj rögzítésről szóló határozat dátuma (2008. 03.10, illetve (2008.03.21). Arról kérnék még felvilágosítást, hogy a módosítást mely szervnél kell kezdeményeznem? A volt munkáltatómnál, vagy a szolgálati nyugdíjat megállapító KNyII-nél? Illetve, ha a rögzített nyugdíj összegét módosítják, a megállapított és folyósított nyugdíj összegének módosítását kell-e (és hol) kezdeményeznem vagy azt hivataból újra számolják?
Üdvözlettel: Juhász Gyula
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Csüt. Máj. 12, 2011 4:27 pm    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Juhász Úr!
Természetesen van, ha ezt a volt munkáltatója elismeri és igazolja. Lényegében az elismerés arról szól ilyen esetben, hogy a munkáltató belátja téves szolgálati időszámítását és ezt korrigálja visszamenőleges hatállyal. Természetesen más a helyzet, ha van egy jogerős 2008-as rögzített nyugdíj mondjuk 21 évről és 2010-ben előállok azzal, hogy bocsánat, de találtam még két évet, szíveskedjenek elismerni. Ez esetben visszamenőleges reparációnak nincs helye. A szakközépiskola elismerését nem ez utóbbi kategóriába kell sorolni, ott a visszamenőleges módosítást kell alkalmazni.
Üdvözlettel.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Juhász Gyula

HozzászólásElküldve: Csüt. Máj. 12, 2011 12:34 pm    Hozzászólás témája: Nyugdíjszámítás Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!
Szolgálati viszonyom 2011, január 31-én átszervezés miatt felmentéssel megszünt. A megszünéskor 27 év teljes szolgálati viszonnyal rendelkeztem, szolgálati nyugdíjamat 2008. március 21-én, 2007. december 31-i ( 21 teljes év) hatállyal, illetve 2010. március 24-én, 2008. március 11-i (25 teljes év év) hatállyal rögzítették. A nyugdíjamat az elsőként rögzített nyugdíj alapulvételével állapították meg. Kérdésem a következő. Van-e lehetőség az elsőként rögzített szolgálati nyugdíj összegének módosítására, mivel időbeszámítás révén 2007. december 31-én 24 teljes év szolgálati viszonnyal rendelkeztem, így az alkalmazott illetményátlag 61%-a helyett 64%-al lehet számolni. A szolgálati idő kezdő időpontjának módosulását a 25 éves rögzítésnél már figyelembe vették.
Köszönettel: Juhász Gyula
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Dr. Horváth Sándor
adminisztrátor

HozzászólásElküldve: Szer. Jan. 26, 2011 7:54 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Uti Úr!
Valóban nyugdíjalapot képez, mivel 50 %-a után a munkáltató nyugdíjjárulékot fizet. Helyesn értelmezte a rögzítést.
Üdvbözlettel.
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Uti Attila

HozzászólásElküldve: Szer. Jan. 26, 2011 7:39 am    Hozzászólás témája: Hozzászólás az előzmény idézésével
Tisztelt Horváth Úr!
2011. márciusától júliusig vagyok külszolgálatra tervezve. Hazajövetelem időpontja körül esedékes a 25 éves szolgálati nyugdíj rögzítése. (Ht. állományban vagyok, s 2007 végén volt 20 éves rögzítésem). Egy pénzügyi tájékoztatón azt hallottam, hogy a külszolgálati díj (deviza-ellátmány) 50 %-a beleszámít a szolgálati nyugdíj összegének rögzítésébe.
Kérdésem: valóban így van? Ha igen, az én esetemben a kiszámításhoz a 2010. 08 hó-12 hó tört év + 2011.01.hó-2011.07. hó tört év alatti fizetések + az 50 % képezik az alapot? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel: Uti Attila
Vissza az elejére
hasznos hirdetés

Hozzászólások megtekintése:   
Új téma nyitása   Hozzászólás a témához    tartalomjegyzék -> Nyugdíjszámítás Időzóna: (GMT +1 óra)
Ugrás a köv. oldalra: 1, 2  Következő
1 / 2 oldal

Ugrás:  
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban.
Nem szavazhatsz ebben fórumban.